понедељак, 20. март 2017.

Nega stopala

Nega stopala zahteva posebnu paznju.Iako uglavnom ljudi nesto vise obracaju paznju na svoja stopala leti,istina je da oni zahtevaju istu paznju tokom cele godine.Naravno,nega se radi zbog lepog izgleda,ali pre svega zbog zdravlja.Naime,na stopalama najbrze zavrsavaju bakterije i gljivice,koje ne samo da ce nasa stopala naciniti ruznima,vec nam mogu i ozbiljno nastetiti.
I bas zbog toga,potrebno je redovno tretirati stopala,kako bi koza mogla da se normalno obnavlja.



1.Perite svoje noge svaki dan,ujutru i uvece,bez preskakanja,a zatim namazite neku kremu,mozete koristiti posebnu kremu za stopala,a mozete i koristiti neku kremu za ruke,mogatu vitaminima i mineralima.
    *Uvece,kada krenete na spavanje,stavite neku kesu na stopala,ili umotajte najlon,a zatim obucite carape,samo pazite da ne stegnete,kako vam se ne bi krv zaustavila i kako bi koza mogla da dise.




2.U toku dana s vremena na vreme napravite kupku za stopala i potopite svoje noge.Drzite ih tako neko vreme,ja recimo,odgledam epizodu neke serije dok drzim noge u kupki.
 






 *Nokti na nogama su dosta jaci nego na rukama,pa je najbolje da ih isecete odmah posle kupke,takodje koriscenja turpija,kamena za pete i ostalog "alata"za negu stopala je najbolje koristiti odmah posle kupke.

3.Jednom u nedelju dana uradite piling i masku za svoja stopala.


Protiv znojenja nogu

Ukoliko imate problem sa znojenjem nogu i ruznim mirisom,koristite preparate koji su namenjeni bas za taj problem.Ali takodje mozete i koristiti talk,odnosno beli puder u prahu,ili beby puder i njime posuti svoja stopala i utrljati.

Dodaci:

Kupke za stopala:
   Veću posudu dopola napunite toplom, skoro vrućom vodom, pa uspite ½ kg morske soli. Dodajte šolju jako koncentrovanog čaja od kamilice i pola litre zelenog čaja. U vodu nakapajte nekoliko kapi esencijalnog ulja lavande i pola kašičice propolisa. Efekat ove kupke za stopala je opuštajući i to ćete osetiti već nakon 20 minuta, koliko treba da držite stopala u njoj.

   U lavor naspite vode koliko je potrebno da vam noge budu uronjene do članaka. Voda treba da bude topla, ali ne previše da vam se koža ne bi smežurala. Zatim u to sipajte kašiku morske soli i kašiku sode bikarbone. Noge u vodi lagano masirajte, kako biste podstakli cirkulaciju. Morska so ima hidrirajući efekat, a soda bikarbona osvežavajući.

   Efekat citrusne kupke za stopala je opuštajući, a osim toga uživaćete i u njenom mirisu. Pravi se tako što u praznom lavoru pomešate ¼ šolje soli za kupanje, četiri grančice svežeg ruzmarina, jedan grejpfrut isečen na kriške, sok isceđen od polovine drugog grejpfruta i dve šolje tople vode. Sačekajte nekoliko minuta, pa noge uronite u ovu kupku.

   Kupke za stopala na bazi ruzmarina preporučujemo onima koji mnogo sede, pa su im noge sklone oticanju. Najjednostavniji recept jeste da pomešate dve kašike ruzmarina s vodom i da u tome držite stopala sve dok voda ne počne da se hladi.

Pilinzi za stopala:
    Napravite smesu od 50gr secera i 1 kasike maslinovog ulja. Masirajte pete 10 minuta. Nakon ovog postupka pete postaju nezne, mekane i roze boje.
    Izrendanu sargarepu pomesajte sa samlevenim ovsenim pahuljicama u proporciji 1:3. Za mekocu dodajte i sok od sargarepe. Naneti na stopala na 30-60 minuta.
    Promesajte 10gr ovsenih pahuljica, 25gr meda i sok od pola limuna. Smesu zagrejte i nanesite na stopala na 40-60 minuta.
    Talog kafe – izvor masnih ulja, koja su odlicna za hidrataciju koze peta. Na 50gr soca od kafe dodajte kasicicu bilo kojeg ulja. Radite piling kruznim pokretima 5-10 minuta, zatim isperite toplom vodom.

Maske za stopala:
   Pomesajte iste kolicine meda, pavlake i sitnog sira. Nanesite smesu na omeksale pete na 30 minuta, isperite toplom vodom.
    Obilno namazite pete sa medom, uvijte pamucnom tkaninom i stavite na noge pamucne carape. Ostavite na nogama 2-3 sata, radeci svoje obaveze. A mozete ovu proceduru uraditi i pred spavanje i ostaviti masku preko noci.
    Pomesajte 1 zumance, kasicicu soka od limuna i pola kasike skroba (gustina). Nanesite na pete. Kada se smesa osusi, isperite toplom vodom i namazite pete hranljivom kremom. Ova maska pomaze vratiti vasim petama elasticnost i mekocu.


Pomoc za zuljeve:
    U tanjir sipajte jabukovo sirće, pa u njega umočite parče hleba. Ostavite ga da stoji sve dok skroz ne upije sirce. Potom, namočeni deo hleba stavite na žulj i sve umotajte zavojem.

Нема коментара:

Постави коментар

Manipulatori-ucenjivači.Kako da ih pobedite?

Nažalost manipulatora ili ucenjivača uvek je bilo u svim sferama života.Nekada smo ih svesni, odnosno ucenjivač nas svesno ucenjuje nečim d...